ماهنامه مشکات شماره 32
پنجشنبه, ۲۸ آبان ۱۳۹۴، ۰۳:۱۳ ب.ظ
آنچه توانسته ایم ، لطف خدا بوده است
شماره 32 با موضوع شبکه های اجتماعی می باشد.
مطالب ماهنامه مشکات:
شبکههای اجتماعی سعی دارند نحوه کار کردن انسانها در اجتماع ، نقشی که در جامعه بازی میکنند و تعاملی که با دیگران دارند را تغییر شکل دهند.
سایت سی نت
...
سبد فرهنگی خانوادههای ایرانی با چه چیزی پرشده است؟
اینترنت وسیلهای که مانند بسیاری از ابزارها جنبههای مثبت و منفی دارد و خوب یا بد بودن این تکنولوژی به نوع استفادهی کاربران بستگی دارد، البته این پدیده علیرغم فرصتهای مناسبی از قبیل دستیابی به اطلاعات، توسعه و تولید دانش که برای ما فراهم میکند تهدیدهایی را نیز برای ما به همراه دارد، اما نخستین و شاید خطرناکترین اثر منفی اینترنت که موجب استفادههای نادرست جوانان از این پدیده میشود اعتیاد اینترنتی است که بایستی این موضوع را جدی گرفت.
استفاده از اینترنت و البته فضاهای مجازی بهقدری در چند سال اخیر در میان برخی از خانوادهها نفوذ کرده که گاهی برخی از والدین وظایف خود را فراموش کرده و تربیت فرزندان در فضاهای مجازی انجام میشود. آنها با تهیهی یک تلفن همراه برای فرزندان، بار مسئولیت را از گردن خود ساقط میکنند.
به دلیل ویژگیهای خاص فضاهای مجازی و نو بودن این پدیده بسیاری از والدین فرصت و امکان کافی برای شناخت دقیق کاربردهای آن را به دست نیاوردهاند و عدم آشنایی مناسب آنها با این فضا و در مقابل استفاده روزمره فرزندان از آن باعث شده است که یک فضای محرمانه و خصوصی در داخل خانه برای فرزندان ایجاد شود و آنها بدون دغدغه و احساس ناظر به سایتهای مختلف رفته و هر کاری که میخواهند را انجام دهند.
گسترش فضاهای مجازی در حوزه رابطه فرزندان و والدین نیز تغییراتی به وجود آورده است که ازجمله آنها به کاهش نقش خانواده بهعنوان مرجع، کاهش ارتباط والدین با فرزند، شکاف نسلی به دلیل رشد تکنولوژی، از بین رفتن حریم بین فرزندان و والدین، ایستادن در برابر والدین را میتوان نام برد. متأسفانه و بر اساس تمامی این موارد میتوان عنوان کرد که سبد فرهنگی خانوادههای ایرانی دچار تغییرات فراوانی شده است که همگی بهنوعی ترویج سبک زندگی مدرن و غربی را در جامعه به همراه داشته است که این شیوه از زندگی بیشک سبب میشود بیسامانی در فرهنگ کشور رسوخ پیدا کند.
سبک زندگی اسلامی
...
فروپاشی کانون گرم خانواده
در بحث آسیبشناسی شبکههای اجتماعی، نکته حائز اهمیت، خطر بسیار بالای اینگونه شبکهها ازلحاظ آسیبهای اجتماعی و خصوصاً جداسازی اعضای یک خانواده از یکدیگرمیباشد. کاربران ساعتهای بسیاری را برای چَت کردن با دوستانشان و چک کردن صفحه شخصی در شبکههای اجتماعی صرف میکنند. درواقع چک کردن صفحه شخصی، بهروزرســانی دوستان مختلف و نظــر دادن روی عکسها و فیلمهای دیگران، به عادتی ناخودآگاه تبدیلشده است که در کوتاهمـدت تمـرکز افراد بر امور جاری زندگی و یا فعالیتهای شغلی را تحت تأثیر خود قرار میدهد.
خیانت اینترنتی
خیانت از هر نوعی که باشد موجب سلب اعتماد میان زوجین میگردد. بهخصوص در رابطه باخیانت اینترنتی این حالت نمود بیشتری پیدا میکند. چراکه رفتار خیانتآمیز معمولاً در منزل و در کنار همسر و دور از چشم او توسط وسیلهای صورت میگیرد که دارای مصارف مثبت دیگری هم هست.
...
امنیت شبکههای اجتماعی
عدم مطالعه قوانین استفاده از برنامههایی همچون تلگرام و ... موضوعی است که کمتر موردتوجه قرار میگیرد و باعث میشود تا بیشتر نرمافزارها دسترسی به کلیه شمارههای تلفن همراه و اطلاعات شخصی همچون تصاویر، فیلمها و دیگر اطلاعات را پیدا کنند و حتی مکالمات شما را ضبط کنند. میتوانند به دوربین گوشی دسترسی پیدا کنند و فیلم و عکس بگیرند؛ به میکروفون گوشی دسترسی پیدا کنند و مکالمات را شنود کنند؛ میتواند تمام اطلاعات روی کارت حافظه موبایل را سرقت کنند؛ میتواند از طریق GPS و آنتنهای مخابراتی در هرلحظه مکان صاحب گوشی را شناسایی کنند و حتی تمام اطلاعات گوشی را حذف کنند. به عبارتی مهمترین مشکل در استفاده از این امکانات عدم وجود اطلاعات کافی در این زمینه میباشد.
سبک زندگیِ ،زندگی دوم
یکی از بحرانهای فرهنگی به هم خوردن نسبت میان مجازی و واقعیت در زندگی یک انسان است. در سالهای اخیر سبک زندگی به نام زندگی دوم شکلگرفته است. انسانها در فضای مجازی زندگیهایی را برای خود تشکیل میدهند. زندگی دوم به دلیل ماشینی بودن فاقد احساس و عاطفه در ارتباطات میان افراد است. همین سردی و عدم عاطفه در آن محیط به زندگی حقیقی نیز وارد میشود و مشکلاتی را ایجاد میکند.
...
رابطه شبکههای اجتماعی، مدارس و رفتار نوجوانان
جذابیت این ابزار قدرتمند میتواند فرصتهای تعریفشده برای دانش آموزان را برای برنامهریزی و کسب علم، به تهدیدهای جبرانناپذیری تبدیل کند. قطعاً یکی از برنامههایی که مدارس برای دانش آموزان در نظر میگیرند برنامهریزی تحصیلی، فرهنگی، اجتماعی و اخلاقی است. اما با گسترش فعالیت در فضاهای مجازی و حضور پررنگ نوجوانان و پایین آمدن سن کاربران این فضاها، چه بلایی بر سر تفکرات دانشآموز میآید؟
بهعنوانمثال مدرسه از یکسو تعالیم دینی قرآن و روایات معصومین را در ارتباط با روابط ناصحیح محرم و نامحرم آموزش میدهد. اما نوجوان در کمال ناباوری با نقطه مقابل این تعالیم در فضای مجازی روبرو میشود. تطبیق آموزههای دینی در مدارس و قیاس آنها با اتفاقات فضای مجازی او را به یک دوگانگی عینی میرساند و حالا اوست که باید یکی از دو فضا را انتخاب کند؛ حقیقی یا مجازی!
قطعاً سنین نوجوانی تنها باید معطوف به آموزش باشد اما جذابیتهای فضای مجازی در انتخاب او تأثیرگذار میشود. درنتیجه نوجوانی که سرشار از احساسات پیش از جوانی است، باعقل انتخاب نمی کند و تنها با معیار احساس و جذابیت انتخاب میکند!
علاوه بر موضوع دوگانگی که دانشآموز را بر سر دوراهی عقل و احساس قرار میدهد، زمانی که وی برای استفاده از شبکههای اجتماعی موبایلی میگذارد، وقت او را برای پرداختن به مباحث تحصیلی پر میکنـد! تحقیقات نشـان میدهد، نوجوانانی که تلفنهای همراه پیشرفتــهتر دارند
بیشتر اوقات خود را صرف شبکههای اجتماعی میکنند؛
حالآنکه در چنین سنی بیشتر وقت نوجوانان باید در کنار تفریح،ورزش، صرف تحصیل و آموزش شود.
فرهنگ نیوز
...
طرفداران شبکههای اجتماعی باید بدانند که
1- شبکههای اجتماعی، زندگی مجازی را ترغیب و تشویق میکند و مهارت اجتماعی را در محیط واقعی کاهش میدهند.
2 – در شبکههای اجتماعی، همه باهم هستند، اما درواقع تنهای تنهایند.
3- درصد فراوانی از مشکلات خانوادگی، بلوغ زودرس و درونگرایی بهویژه میان نونهالان و نوجوانان، از دلیل معضلات شبکههای اجتماعی است.
4-بسیاری از گروههای بهظاهر جذاب و پربیننده در این شبکهها، به هدف جاسوسی اطلاعاتی و کسب درآمد تشکیلشده است.
5- معتادان شبکههای اجتماعی با ادبیات گفتاری و نوشتاری سخیف و مبتذل حاکم بر این شبکهها خو میگیرند و در زندگی واقعی آنها بهخوبی منعکس میشود.
6-با چَت کردن زیاد و صحبت نکردن با دیگران به خصوص در سنین نوجوانی مشکلات و آداب صحبت کردن در کمین آن هاست.
7- حضور بیملاحظه در شبکههای اجتماعی، وجود فضای دور از حیا و عفت و انتشار اطلاعات شخصی، حریم خصوصی را بهشدت تهدید میکند.
8-این شبکه ها علاوه بر اینکه صفحات غیراخلاقی را حذف نمی کنند، با افزودن علائم مربوط به هم جنس گرایان و... در امکانات برنامه سعی در تزریق فرهنگ غرب را دارند.
9-صفحات گروهک های تروریستی با محتوای مجرمانه به محلی برای معرفی این گروه ها تبدیل شده است. گروهک هایی که جنایت ها و وحشی گری های خود را به جهانیان نشان می دهند و احساسات انسان ها را خدشه دار می کنند.
تلگرام بارها صفحات کارهای مثبت،ضد صهیونیست و... را حذف کرده است اما یکبار هم صفحات گروهک های تروریستی را حذف نکرده است. حضور بیش از 12 میلیونی کاربران ایرانی فقط در شبکه اجتماعی تلگرام و امکان دسترسی به اطلاعات در کمتر از چند ثانیه و بدون نیاز به هیچ امکاناتی برای هر قشر از جامعه بسیار نگرانکننده است.
...
فرهنگ استفاده
هر فناوری که وارد کشور میشود ابتدا باید فرهنگ آن وارد شود.استفاده از نرمافزارها، شبکههای اجتماعی و فناوریهای گوناگون در هر کشوری فرهنگ خاص خودش را میخواهد. هیچ زمانی به دست یک کودک چاقو نمیدهیم،زیرا نحوه استفاده از آن را نمیداند و باعث میشود خساراتی به خود و دیگران برساند.آمارها نشان میدهد ایرانیها ازنظر افشای اطلاعات شخصی در شبکههای اجتماعی مقام دوم دنیا را دارند.
نگاهی دیگر
روزانه میلیونها دقیقه مکالمه و میلیاردها پیام بین کاربران این شبکهها ردوبدل میشود. همین اطلاعات ساده شخصی و بیاهمیت برای ما که در شبکههای اجتماعی قرار میدهیم، در چند نقطه از دنیا ذخیره میشوند. مدیریت این امکانات برای چه کسانی است و چگونه از آن استفاده میکنند؟
بررسیها نشان میدهد که برخی از آنها توسط سرویسهای اطلاعاتی کشورهای بیگانه مدیریت میشود. امروزه جاسوسی از کشورهای مختلف به یک بحث رقابتی تبدیلشده است. همین برنامه تلگرام با اینکه در کشور آلمان به ثبت رسیده است اما سرویسدهنده آن در کشور انگلیس است که خود گویای ماجراست. با نگاهی به راهبردهای ملی آمریکا در سال 2020 مشخص میشود که برنامه اِشراف اطلاعاتی را برای مردم جهان تدارک دیدهاند که از طریق این شبکهها و... اهداف خود را دنبال میکنند.
شاید اینطوری بهتر باشد
بستر امکانات برای کشور خودمان باشد و بدانیم که اطلاعاتمان در اختیار بیگانگان قرار نخواهد گرفت. نرمافزارهای قوی ، قابلرقابت با نمونه های خارجی و مناسب با فرهنگ کشورمان ساخته شود. سواد رسانهای در رد شایعات ، مراقبت از احساسات و فرهنگ استفاده از آن ایجاد گردد. آمار افشای اطلاعات شخصی در این شبکهها خود گویای فرهنگ استفاده از آن می باشد!
...
وقتتان را بیهوده به هدر ندهید
خیلی از بچّههـای جــوان ما ، دانشجو و غیـــر دانشجو وقتهایشان را هدر میدهند، در این شبکههای اجتماعی و مانند اینها میگردند یا در بعضی از جلسات بیهودهی بحثوجدلهای اینجوری مینشینند. وقتتان را هدر ندهید، وقتتان را درست مصرف کنید، هم به درس برسید، هم به کار تشکیلاتی برسید؛ به هردوی اینها باید برسید.
بیانات در دیدار جمعى از دانشجویان، 20/4/94
حداکثر استفاده از فرصتها
امروز صدها سایت اصلی و هزاران سایت فرعی در اینترنت وجود دارد که هدف عمدهشان این است که تفکرات اسلامی و بخصوص تفکرات شیعی را موردتهاجم
قرار دهند. تهاجم هم تهاجم استدلالی نیست؛ از روشهای تخریبی و از روشهــــای روانشناســانه و غیره استفـــــاده میکنند.
همهی اینها پاسخ دارد؛ پاسخهایش هم مشکل نیست؛ بایستی از این وسایل استفاده کرد. باید از آنچه در اختیارداریم، حداکثر استفـاده را بکنیم.
بیانات در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری،27/11/1379
فایل Word شماره 32 فایل PDF شماره 32
حجم: 5.8 مگابایت حجم: 1.1 مگابایت
اگر متون را در فایل ورد چسبیده به هم مشاهده می فرمایید این نرم افزار را نصب بفرمایید.
نرمافزار «ویراستیار» افزونهای برای مایکروسافت وُرد است که برای استفادهٔ کاربران فارسیزبان طراحی شده است. از قابلیتهای ویراستیار میتوان به اصلاح خطاهای املایی، اشتباهات ویرایشی و نشانهگذاری، و نیز استانداردسازی متون فارسی اشاره کرد.
فونت های مورد استفاده
B Mitra
B Yekan
IranNsataliq
Adobe Arabic
A Neirizi
- ۹۴/۰۸/۲۸